Обратно към категорията

Спират ползването на води от питейни язовири за промишлени нужди

Добавено на: 31.01.2020 15:27
   

Ползването на води от всички питейни язовири за промишлени нужди и енергетика се забранява през февруари - това съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Ограничителните мерки се въвеждат с цел осигуряване на питейно-битовото водоснабдяване на съответните населени места.

Водоползвателите трябва да предприемат мерки за водоснабдяване от алтернативни източници - повърхностни и подземни, за които имат издадени разрешителни от съответните басейнови дирекции.

Разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване са редуцирани за язовирите "Асеновец" и "Дяково", които запълват едва около една трета от обемите си.

Поради системното подаване на неверни и манипулирани данни, на басейновите дирекции е възложено да извършат проверки за наличието на сертифицирани и заверени измервателни устройства на 15 язовира с основно предназначение за питейно-битово водоснабдяване. Такива са: „Искър”, „Бели Искър”, „Среченска бара”, „Христо Смирненски”, „Йовковци”, „Тича”, „Камчия”, „Ясна Поляна”, „Асеновец”, „Боровица”, „Студена”, „Ястребино”, „Дяково”, „Калин” и „Карагьол”.

Екоминистърът Емил Димитров:

"Към момента в язовирите имаме вода, но в някои недостатъчно. Имаме язовири, които биха могли по три години без капка дъжд да работят и да ги ползваме за питейни цели. Заради някой ВЕЦ да ги източим за нула време или за напоителни цели, мисля, че приоритет е питейно-битовото водоснабдяване".

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!