Обратно към категорията

Според проучване: 42% от българите не биха се били за страната си, ако има война

Добавено на: 11.03.2024 12:37
Снимки: "Галъп интернешънъл"
   

Проучване на „Галъп интернешънъл“ показва, че 42% от анкетираните българите не биха се били за страната си, ако има война. Общо 30 на сто от тях биха се били, а останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят, съобщават от социологическата агенция.

Данните са от ново проучване на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, състояло се в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

Данните показват, че днес, в сравнение с преди 10 години, по-малко хора по света са склонни да се бият за страната си.  

През 2014 г. у нас 25% от интервюираните са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% са декларирали, че не биха. Българите сякаш са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните – отново, както и преди десет години, сочи проучването.

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на конфликти през последните години в различни точки от земното кълбо. През 2014 година, например, след анексирането на Крим от Руската федерация, нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от анкетираното в глобален мащаб население е готово да се бие за страната си, при 27%, които изразяват противоположно мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС - 32% там заявяват, че биха се били, САЩ с 41% и Канада с 34% са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа, където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС – около 60 на сто от запитаните в тези държави са готови да се бият.

Сред държавите, където хората имат най-голяма готовност за участие в битки за страната си, са Армения – 96%, Саудитска Арабия – 94 на сто, Азербайджан – 88%, Пакистан – 86 на сто и Грузия с 83%. 

На другия полюс са в Италия със 78% отговори „не“, Австрия – 62 на сто, Германия – 57%, Нигерия – 54 на сто и Испания – 53%.

В Русия 32% казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Трябва да се отбележи и че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление, напомнят от „Галъп интернешънъл“. Преди 10 години с „да“ в Русия са отговорили 59 на сто. 

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си - 62% и процентът остава без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон, допълват социолозите.

Цялото проучване можете да прочетете на страницата на „Галъп интернешънъл“


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!