Обратно към категорията

Срокът на сертификатите за преболедувалите се удължава от 6 на 12 месеца

Добавено на: 21.10.2021 11:25
   

Срокът на сертификатите за преболедувалите се удължава от 6 на 12 месеца, а документът от поставена първа доза от която и да е ваксина ще бъде приеман за достъп до закрити места. Това обяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо на пресконференция относно актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки.

"Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме за нуждите на нашия противоепидемичен срок, тъй като при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ, че е издаден, този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от еднодозовата ваксина ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква", коментира служебният здравен министър и добави, че още днес ще бъдат допълнени тези промени в заповедта

Той обяви още, че се очаква до месец за държавните и общинските служители на гише също да бъдат проверявани с тестове или да трябва да доказват преболедуване или ваксинация.

Здравните власти съобщиха още, че положението е тежко, но не трябва да забравяме и за другите заболявания на хората.

От днес за достъп до закрити обществени места е необходим задължителен зелен сертификат. Той се издава при завършен имунизационен цикъл, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

За момента условието не важи за учители и държавни служители, но днес по-рано беше съобщено, че мярката до 4 седмици ще бъде въведена и за тях.

Всички ученици от тъмночервените зони минават на онлайн обучение също от днес.

Изключения от изискването са хранителните магазини, аптеките и градският транспорт.

Заради новите мерки два дни подред се извиват опашки пред ваксинационните пунктове в цялата страна, а проверки за сертификати започнаха в нощните заведения още в 00:00 часа на 21 октомври, откогато влезе в сила заповедта на служебният здравен министър.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!