Обратно към категорията

Срокът на валидност на личните карти се удължава с шест месеца

Добавено на: 21.03.2020 07:20
   

Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г. се удължава с шест месеца, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание на 13 март. Според приетите текстове за времето на удължения срок личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на България.
По искане на лицето нова лична карта може да се издаде и преди изтичане на удължения шестмесечен срок, се предвижда в разпоредбите. Освен това се удължава с шест месеца и срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства, изтичащи в периода на извънредното положение. За срока на удължаването свидетелството за управление на МПС е валиден документ само на територията на България. По искане на лицето ново свидетелство за управление може да се издаде и преди изтичане на шестмесечния срок.
Предвидено и срокът на валидност на документите за пребиваване на чужденци, издавани съгласно чл.59 от Закона за българските лични документи, както и на документите по чл. 59 ал.3 от същия закон, издавани на членовете и семействата на гражданите на ЕС или на членовете на семействата на гражданите на държави страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, които имат право на свободно придвижване също се удължават с шест месеца.

Предвидено е за срока на удължаване документите да се смятат за валидни само на територията на България и да удостоверяват само правото на пребиваване.

Според текстовете чужденец с разрешено продължително пребиваване в България, на който срокът за пребиваване изтича в срока на обявено извънредно положение, може да подаде заявление за продължаване на пребиваването в 14 дневен срок след отмяна на извънредното положение, като срокът на обявеното извънредно положение не се счита за прекъсване, когато чужденецът подаде заявление за дългосрочно или постоянно пребиваване.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!