Обратно към категорията

Статистиката отчита спад в промишленото производство

Добавено на: 10.08.2022 11:50
   

През юни 2022 г. промишленото производство намалява на месечна база за пръв път от година насам, като се отчита понижение и в строителството и търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленото производство се понижава през юни с 0,8% спрямо предходния месец, когато нарасна с 1,4%, като това представлява първо свиване на промишлеността от юни 2021 г. насам.

Производственото понижение се дължи най-вече на спад с 9,6% в добивната промишленост и с 1,9% в преработващата промишленост, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ нараства през юни с 13,9 на сто.

Спрямо годината по-рано (юни 2021 г.) промишленото производство нараства със 17,4% след ръст с 20,5% през май (най-добър растеж от година насам), като най-солидно повишение с цели 39,2% отчита производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато производството в преработващата промишленост се повишава с 16,1%, а в добивната промишленост - с 2,7 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през юни се понижи с 1,4% спрямо май, когато нарасна с 1,9%, като това представлява първо понижение от три месеца насам. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се свива през юни с 1,9%, а продукцията от сградното строителство - с 1,1 на сто.

На годишна база строителната продукция през юни се понижава с 0,5% след растеж с 6,6% през май. Сградното строителство нараства на годишна база с 0,7%, докато гражданското и инженерното строителство се свива с 2 на сто.

През юни 2022 г. НСИ отчита сиване на търговията на дребно с 1,4% спрямо май, когато се понижи с 0,5%, като това представлява понижение за трети пореден месец.

На годишна база растежът при търговията на дребно се забавя рязко през юни до едва 0,1% от 5% през май, запазвайки тенденцията на забавяне на експанзията за трети пореден месец.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в промишленото производство, строителството и търговията на дребно се влошават през юни в резултат на негативните последствия от продължаващата руската военна инвазия в Украйна, която провокира ускорено нарастване на енергийните цени и на потребителската и производствената инфлация, както и допълнителни проблеми с глобалните вериги на доставки.

В края на юли НСИ представи проучване, което показва стабилизация на стопанската конюнктура в страната през седмия месец н година, като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността и търговията на дребно, стагнация в сферата на услугите и влошаване в строителството.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!