Обратно към категорията

СУ "П. К. Яворов" и ОУ "Бр. Миладинови" в Сливен обединени от една идея

Добавено на: 10.11.2022 15:25
   

Пандемията от COVID-19 ускори необходимостта от развиването на нови умения на както на работещите лица, така и при учащите, които прекараха дълго време пред мониторите, изключени от реално социално общуване. Отчитайки тези факти класният ръководител на IVа клас при СУ „П. К. Яворов” госпожа Йовка Петкова взела решение да превърне класната стая в своеобразна лаборатория за учене по нетрадиционни и нестандартни методи. За да разгледа темата „Производствени аварии и катастрофи. Замърсяване на въздуха и начини за защита” тя поканила педагогическият съветник Рая Попова, която да запознае децата с урочното съдържание посредством ролеви игри.

За радио 999 госпожа Попова сподели: „Ролевите игри могат да бъдат използвани в обучението по всеки предмет, както и за всеки урок или тема. Те могат да се разиграят по двойки или в малки групи от 4-5 души. Способността за ефективна комуникация е от решаващо значение за почти всяка позиция, така че не е изненадващо, че работодателите ценят толкова високо комуникационните умения. Голяма част от тях се формират посредством използването на ролевата игра като метод за обучение. Ролевите игри способстват за намирането на нестандартни решения в критични ситуации. Някои проблеми са неизбежни, но важното е как се справяме с тях. Така учениците от IVа клас при СУ „П. К. Яворов” – Сливен с класен ръководител госпожа Йовка Петкова и учениците от ОУ „Братя Миладинови” – Сливен се срещнаха на 09.11.2022г. в една омагьосана класна стая, която се превърна в затрупана от лавина планинска хижа с неизправен отоплителен котел. Всички ученици като номинирани за „Оскар” актьори без бавене заеха своите позиции на мениджъри, спасителни и медицински екипи, бедстващи и отразяващи ситуацията журналисти. Учениците от ОУ „Братя Миладинови” – Сливен от Vа и  Vб класове с класни ръководители госпожа Дияна Димитрова и госпожа Петя Кирова бяха ментори на два от сформираните спешни екипи.

В процеса на игра всички деца се представиха отлично, но с лидерските си умения се отличи Максим Явор Нейчев по отношение на делегиране на отговорности, съпричастност и управление на кризисния процес. Екипната работа пък изисква обединени усилия, за да успее спасителната мисия. Евгений Ростислав Попов безспорно притежава основните умения, свързани с работата в екип - взаимодействие, сътрудничество, изслушване, анализ на ситуацията, поемане на отговорности и успешно финализиране на спасителната операция. Ролевата игра помогна на учениците от СУ „П. К. Яворов” – Сливен и ОУ „Братя Миладинови” – Сливен да учат чрез преживяване, да превърнат в забавно и продуктивно място една обикновена класна стая, да запазят  способността си да противодействат на стреса в динамична учебна среда не с вълшебство, а посредством сътрудничество, ентусиазъм, дружелюбност и уважение. Мисля, че ние възрастните също има какво да научим от този съвместен урок”.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!