Обратно към категорията

Създава се единна номенклатура на лекарствата по лекарско предписание

Добавено на: 15.11.2022 13:59
   

Създава се единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асен Меджидиев след заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването.

Съветът беше създаден в началото на ноември, след като беше констатиран недостиг на лекарства в аптечната мрежа. По думите на министър Меджидиев тази мярка ще позволи и използването на мобилно приложение, чрез което лекарите и пациентите ще знаят каква е цената на дадено лекарство. Така ще се контролира и цената, ще се проследят  по-бързо предоставените и отпусканите лекарства на пациента, допълни той. По думите му ще бъде възможно и да се прави анализ на причините за недостига.

Предстои участниците в съвета да предложат и да обсъдим нормативни промени, които да внеса в парламентарната комисия по здравеопазване, тъй като се налагат и законодателни промени, засягащи Специализираната електронна система за проследяване и анализ (СЕСПА) на лекарствените продукти, каза още министър Меджидиев. По думите му това би станало до две седмици. Основният проблем е в СЕСПА, тъй като с така функциониращата система много малко медикаменти могат да бъдат проследявани, обясни той и уточни, че сега чрез нея се контролират около 60 медикамента. Задържане на лекарства по складовете на търговците на едро няма, увери министърът. Нарушенията, които сме открили, са много малки и те не са причина за недостиг, добави той. 

До седмица ще бъде изработен и алгоритъм, с чиято помощ компетентните органи да могат да предприемат мерки за всеки недостиг на конкретно лекарство, добави министър Меджидиев. По думите му причините за недостиг са комплексни - по-слабо производство, доставките, получени от търговците на едро са видимо достатъчно, но потреблението е по-голямо, презапасяване, недобро зареждане на аптеки в отдалечените региони. Ще се подобри ефективността на отчитане на лекарствата, заплащани от НЗОК, като по този начин ще се предотврати съмнението за злоупотреби, добави той.

В момента от аптечната мрежа липсват около девет медикамента, но след предприети мерки, някои от тях вече са осигурени, посочи още министър Меджидиев. Той не коментира конкретни медикаменти, но увери, че дори и да липсва някой от тях, може да бъде заместен, а единствените лекарства, използвани за определени терапии, да бъдат доставени в максимално кратък срок.

Първото заседание на съвета беше преди седмица. В него участват представители на Министерството на здравеопазването, на Изпълнителна агенция по лекарствата, на съсловната организация на фармацевтите, на асоциации на производители и търговци на лекарства. Целта на създаването на съвета е да се засили контролът върху обезпечаването на българските пациенти с лекарства.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!