Обратно към категорията

Таксиметровите искат увеличени на първоначалната такса

Добавено на: 28.01.2020 14:58
   

Увеличение на първоначалната такса за таксиметров превоз искат от МТИТС Националният таксиметров синдикат (НТС), Националният съюз на превозвачите (НСП), Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи (БКТВП) и Съюз Такси. Инициативата за изменение на начина на формиране на първоначалната такса беше представена днес на брифинг на браншови организации. Тя е подкрепена от 40 таксиметрови фирми и браншови организации от цялата страна, под нея са се подписали всички софийски такси компании и над 7500 шофьори.

Искането на бранша е първоначалната такса да е три пъти минималната цена за километър превоз, определена от общинските съвети за съответното населено място. Таксиметровите браншови организации защитават тезата, че повишаването на първоначалната такса ще нормализира рентабилността на курсовете до 3 километра и драстично ще намали отказите за изпълнението им. Те акцентират върху факта, че остарялата нормативна база, по която работи таксиметровия сектор, отсъствието на последователни политики в развитието му през последните 10 години, липсата на рентабилност и допускането на нелоялни практики генерират несигурност както за работещите, така и за крайния потребител на таксиметровата услуга.

Предложението за измемение на Наредба 34 за таксиметров превоз на пътници е внесено от НТС в МТИТС още на 27 ноември 2019, но до момента официален отговор от министър Росен Желязков не е получен. След близо двумесечно мълчание от страна на транспортното ведомство по въпроса, наченки на диалог се забелязват едва след обявения общ национален протест на товарните, автобусните и таксиметровите превози на 13 януари и проведената среща на представители на транспортния бранш с премиера Бойко Борисов. НТС напомня, че законовият срок за отговор на предложението на бранша изтича днес. Браншовите организации ще изчакат предвидения в АПК срок за получаване на позицията на министъра на транспорта по визирания проблем и при липса на адекватно за бранша решение ще пристъпят към обсъждане на последващи действия.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!