Обратно към категорията

Теглят жребий за номерата на партиите и коалициите в бюлетината за изборите

Добавено на: 01.03.2023 08:15
   

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предстоящите предсрочни парламентарни избори на втори април.

Тегленето на жребия ще бъде публично от 10,30 часа в сградата на Народното събрание на площад „Княз Александър Първи“.

В надпреварата за гласовете на избирателите ще участват петнадесет партии и седем коалиции.

Със свое решение от преди седмица Централната избирателна комисия регламентира процедурата за теглене на жребия за определяне на поредните номера на политическите формации в бюлетината. На него могат да присъстват представители на партии и коалиции, регистрирани за участие в изборите на втори април.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни: 

"В една кутия се поставят пликовете с наименованията на присъстващите членове на ЦИК, във втора кутия - за наименованията на партии и коалиции, се поставят приковете с регистрираните за участието в изборите партии и коалиции, в трета кутия се поставят поредните номера – от 1 до толкова, колкото са регистрираните партии и коалиции. Председателят на ЦИК изтегля последователно плик с две имена на членове на ЦИК, единият член на ЦИК изтегля плик от кутията с партиите и коалиции, друг – с номер. Тази процедура се повтаря, докато се изчерпат номерата и пликовете с партии и коалиции".

След като партия "Правото" поиска да бъде заличена регистрацията й за участие в предсрочните парламентарни избори, в надпреварата на втори април ще участват 15 партии и седем коалиции.

След жребия за поредните им номера в бюлетината, отново чрез жребий ще се определи редът за представяне на кандидатите, регистрирани от партиите и коалициите в различните форми на предизборна кампания по Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ) в изборите.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!