Обратно към категорията

Тестват служителите на МВР за наркотици и алкохол

Добавено на: 18.10.2022 13:27
   

Вече има служители на реда, които са дали положителен резултат при тестването за наркотици. Това обаче се дължало на лекарства, които приемат. Това обяви Генади Тенев, зам.-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите на работещите в МВР (СФСМВР), предаде Нова телевизия.

Тестването на полицаите за алкохол и дрога вече започна по места. В Бургаско проверките стартираха от вчера в различни полицейски управления.

Генади Тенев увери, че федерацията подкрепя тестването на униформените, но не одобрява начина, по който това се прави. "Има доста обезпокояващи неща, да не кажем и незаконосъобразни", смята той. По думите на Тенев тестовете, с които се взимат проби, са същите, с които полицаите проверяват и шофьорите, а те често давали неверни резултати. 

"Първо ще излезе фактът, че в МВР се използват лекарства за успокояване, което от години нашата организация е правила два пъти изследване и сме го подчертавали - от високия стрес и натоварване, но това се крие от МВР. Сега ще излязат и тези резултати от тестовете", категоричен е Тенев. Той подчерта, че практиката през годините показвала, че въпросните тестове не показват реални резултати.

Лекари са категорични, че определени лекарства могат да повлияят върху полевите тестове, но най-вече за алкохол. „Относно наркотиците, може би има вещества, съставки в някои медикаменти, кои се доближават до амфетамините”, каза д-р Галина Милева, която е съдебен лекар в УМБАЛ- Бургас.

В подобна ситуация вече два пъти попада Емил Узунов от Асеновград, чийто полеви тест показва употреба на забранени субстанции. Той имал възможност да докаже чрез кръвен тест, че полевите проби не отговарят на истината. Тази възможност обаче служителите на МВР към момента нямат, защото законовата уредба не позволявала да се тестваш самостоятелно в лечебно заведение.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!