Обратно към категорията

Тол системата стартира днес

Добавено на: 01.03.2020 14:59
   

Тол системата тръгна днес. За момента няма данни за проблеми и образуване на опашки заради новия начин на таксуване на тежкотоварните автомобили. От днес те ще плащат на база изминато разстояние, а не както досега – винетки за определен срок от време. Тол системата обхваща 3115 километра пътна мрежа, от които 805 километра магистрали.

Новата система предвижда три начина за отчитане на изминатото разстояние – с бордови устройства, джи пи ес тракери и маршрутни карти. Първата карта у нас е закупена в 02.00 часа тази сутрин. Според Олег Асенов от управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” няма забавяне заради новия начин на плащане.

Сега използвам малко по-резервиран план – 5,7 до 10 минути на маршрутна карта, когато сме правили анализите за пропускателна способност, но виждаме, че тук колегите свалиха до 2 минути издаването на маршрутна карта, и то с отложен старт. 

Част от въпросителните остават. След първите три месеца регионалното министерство ще трябва да провери приходите и да прецени дали ще има разширяване на обхвата и покачване на цените. Не е ясно и дали ще има глоби за първите седмици от старта на тол системата. превозвачите се възпротивиха на изискването да плащат отделно за бордови устройства. Оплакаха се и че няма да имат достатъчно време, за да оборудват камионите си.

Поради тази причина премиерът Бойко Борисов устно разпореди до 27-ми март тол системата да работи в „гратисен” период. Регионалният министър Петя Аврамова обаче не отговаря директно на въпроса ще има ли глоби.

 Данни за опашки по границата за момента няма. Най-натоварено е на пунк Капитан Андреево, но там трафикът е най-интензивен.

Източник: dnews.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!