Обратно към категорията

На този ден през 1879г. започва работата на Първото Велико Народно събрание в България

Добавено на: 17.04.2020 13:39
   

След приемането на Търновската конституция през 1879 година, на 17 април започва работата на Първото Велико Народно събрание. На този исторически акт е посветена виртуална изложба с оригинални документи, публикувана на сайта на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Заседанията продължават в сградата на стария турски конак в Търново от 17 април до 26 юни 1879 г. Основната цел е избор на български княз. След внимателно прецизиране на кандидатурите, депутатите се спират на младият немски аристократ Александър Батенберг /1857 -1893/. Изборът е одобрен от Великите сили и княз Александър Първи Български полага клетва пред народа и Търновската конституция, припомня д-р Светла Атанасова, завеждащ отдел "История на България ХV - ХIХ век" към музея.

По заповед на руския императорски комисар княз Дондуков Корсаков и с изричното разпореждане на министъра на вътрешните дела към Временното руско управление в Княжеството, клетвата на княз Александър Батенберг e изпратена до всички губернии, окръзи и градски съвети. По силата на закона всички висши служители от държавното и финансовото управление в страната полагат същата клетва за вярност пред Конституцията и княза.

Сред представените документи е писмо с клетвения лист, което тогавашния свищовски окръжен управител Тодор Джебаров изпраща до Общинския съвет в града, в него се подчертава, че всички служащи лица по финансовото и административното управление в окръга трябва да се закълнат със същата клетва.

Текстът на клетвата гласи: "Кълна се в името на единаго Бога да съблюдавам и вардя Конституцията. И при изпълнението на своята обязаност, да имам предвид единствено общото благо на народа", уточняват от музея във Велико Търново.

На електронната страница е поместена и виртуална разходка, посветена на 141 години от приемането на Търновската конституция.

Dariknews.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!