Обратно към категорията

„Тренд”: Над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври

Добавено на: 03.04.2023 13:11
   

При почти всички основни формации, над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за „Продължаваме Промяната“ на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април, показват данни от проучване на социологическа агенция „Тренд“.

Резултатите са получени от проведен екзитпол за парламентарните избори от 2 април 2023 г. Изследването е възложено и финансирано от Нова телевизия. 

Данните показват още, че 17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 78% от избирателите на коалицията ГЕРБ-СДС са решили да гласуват за коалицията още преди кампанията. Една четвърт от електората на коалицията „Продължаваме промяната“- „Демократична България“ (ПП-ДБ) са взели решение да гласуват за тях в последните 30 дни. Сред привържениците на „Възраждане“ близо една пета са решили да гласуват за тях в последните няколко дни.

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%). БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина, показват още резултатите от изследването на „Тренд“.

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол, посочват още от агенцията. Според проучването прави впечатление единствено подчертано по-женския профил на избирателя на „Левицата“ - над 60% от гласувалите за коалицията са жени. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско присъствие в коалицията.

 Данните за възрастта на избирателите показват, че 62% от избирателите на БСП са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за „Има такъв народ“ са до 40 години. Близо една трета от всички гласували между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. БСП е първа политическа сила сред хората над 70 години.

Сред основните формации, електоратите на ПП-ДБ и „Възраждане“ са тези с най-висок образователен статус – съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата, показват данните от проведения екзитпол. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живеят в селата. 

В изборите на 2 април участваха 21 политически формации - 14 партии и седем коалиции. Според политолога Димитър Ганев от агенция "Тренд" вече трябва да се търсят мостове между основните политически сили за диалог. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!