Обратно към категорията

Трети март събра хиляди българи на връх Свети Никола пред Паметника на свободата

Добавено на: 03.03.2022 15:25
Снимки: БГНЕС
   

Въпреки силния вятър и минусовите температури хиляди българи от двете страни на Балкана изкачиха заветните 890 стъпала, за да достигнат до Паметника на свободата на връх Свети Никола, известен като връх Шипка.

Историята оживя за 12-ти пореден път на историческия връх с дружество „Традиция“, които отново облякоха униформи на руси, казаци, опълченци и застанаха на почетен караул . За първи път опълченците от техните редици бяха с нови униформи, изработени по автентични модели от онова време. По хълмовете наоколо и на площада пред Паметника на свободата на връх Свети Никола се развяха националният трикольор и Самарското знаме на нашите опълченци. Имаше и руски знамена, и знамена на партия „Възраждане“.

Тук, в неравна битка, близо 7500 опълченци, руски, украински, румънски и финландски воини, побеждават армията на Сюлейман паша, която наброява 27 000 души и 10 000 резерв. Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужиха Старозагорският митрополит Киприан и Великотърновският митрополит Григорий, заедно със свещеници от двете епархии.

Венци и цветя пред 9-метровата статуя на Лъва, символ на българската независимост, положиха премиерът Кирил Петков, председателят на парламента Никола Минчев, министрите Даниел Лорер, Георги Гьоков, Николай Събев, депутати, граждани.

По-рано премиерът беше посрещнат със скандирания „Оставка“ „Предатели“ и "НАТО вън“ на група граждани - русофили и представители на "Възраждане", които продължиха и по време на официалното честване.

В словото си председателят на парламента Никола Минчев заяви, че днес сме изправени пред нова перспектива да градим собствена държава, той припомни, че е изминат дълъг и труден път на борба за национално освобождение и свободна българска църква. Минчев призова предизвикателствата да се преодоляват в името на ценностите на съвременния свят.

Според премиера Кирил Петков жертвите са дадени, за да имаме единена България. Той завърши словото си с думите: „България над всичко!“.

По заснежените поляни под връх Свети Никола млади и стари играха народни хора, издигнали българския трикольор.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!