Обратно към категорията

"Труд": Песимизъм наляга хората в градовете

Добавено на: 05.11.2022 09:48
   

През октомври хората в страната са станали по-големи песимисти спрямо юли, показва анкета на Националния статистически институт. Това се дължи изцяло на по-негатините оценки сред населението в градовете.

Според оценките на хората общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена спрямо предходното наблюдение от юли. Очакванията на живеещите в градовете са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в селата, което е по-малко негативно настроено в сравнение с три месеца по-рано.

По отношение на финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца се наблюдава намаление на песимизма в оценките на живеещите в градовете, докато мненията на населението в селата са по-резервирани спрямо предходната анкета на НСИ.

Същевременно прогнозите на потребителите както в градовете, така и в селата за следващите дванадесет месеца са по-благоприятни. Основно това се дължи на очакванията, че най-лошото по отношение на инфлацията вече е минало.

Оценките на хората за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано. Същевременно обаче инфлационните очаквания на хората за следващите дванадесет месеца са по-оптимистични.

Относно безработицата в страната през следващите дванадесет месеца песимизмът нараства, като мненията на населението и от градовете, и от селата се изместват към по-негативни очаквания, показва анкетата на НСИ.

През октомври по-голяма част от потребителите оценяват икономическата ситуация като неблагоприятна за спестяване.

Негативна е и нагласата на повечето хора по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, за „покупка на кола“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!