Обратно към категорията

Цените на горивата падат

Добавено на: 10.05.2023 08:27
   

Зa пъpви път oт 8 гoдини нacaм цeнaтa нa дизeлa в Бългapия ce изpaвни c тaзи нa бeнзинa, ĸaтo нa няĸoи бeнзинocтaнции e дopи пo-ниcĸa.

"Тенденцията е нормална. Цените са на ниво преди кризата в Украйна. Виждаме в последните седмици и намаляване на цената на дизела - нещо нормално с оглед повишеното производство в Европа, и света през последните месеци", каза Светослав Бенчев от Бългapcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa acoциaция пред Bulgaria ON AIR.

Трудно е да се прогнозира дали цените ще се задържат, уточни Бенчев.

"Няма индикации, че ще бъдат по-високи. Върнахме се на момента на пазара, в който всяка една геополитическа ситуация може да окаже влияние върху пазара на горива. Ако няма такива - предполагам, че цените ще се запазят на подобни нива", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Няма риск да останем без дизел и бензин, увери той и обясни, че докато рафинерията в Бургас работи няма риск за българския пазар. Бенчев определи като нормално цената на горивото да се различава.

"Пазарът реагира по този начин. Цените в съседните държави са по-високи. Това се дължи на факта, че ние разполагаме с рафинерия, която дава достатъчно продукт за България и това дава възможност цените да бъдат ниски", каза още експертът.

По думите му България е в топ 6 на най-качествени горива в Европа, защото голяма част от взетите проби в страната се изпращат за информация в Европейската комисия.


Маркери: цените, Бенчев

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!