Обратно към категорията

Цигарите поскъпват през юли заради по-висок акциз

Добавено на: 24.01.2022 08:16
   

Поетапно увеличение на акцизните ставки за тютюневите изделия от 1 юли 2022 г. и следващите две години предвижда правителството. За намерението става ясно от средносрочната бюджетна прогноза, която съпътства законопроекта за държавния бюджет, публикуван за обществено обсъждане от финансовото министерство, пише вестник "Сега".

Така въпреки уверенията на новата власт, че няма да има вдигане на данъци, цигарите ще поскъпнат от средата на годината именно заради по-висок налог.

От 1 юли акцизната ставка за цигарите ще стане 187 лв. на 1000 къса при 177  лв. от 1 януари. Което означава поскъпване на кутия цигари с около 20 стотинки. За насипния тютюн ръстът ще е от 152 лв. на 159 лв. на кг, а за електронните цигари - от 233 лв. на 244 лв. От увеличените акцизи в бюджета се очакват 100 млн. лв. повече тази година. 

В следващите две години акцизът на цигарите ще нарасне до 196 лв. за 1000 къса, считано от 1 юли 2023 г., и до 206 лв. от средата на 2024 г., пише в тригодишната бюджетна прогноза

В същото време финансовият министър Асен Василев не беше категоричен дали ще има повишение на акцизите тази година. "От 1 юли с актуализацията на бюджета бихме повишили ставките, ако има предложение от бизнеса", каза той пред БНТ. Василев посочи, че до момента няма такива предложения от бизнеса.

"Не очаквам инфлацията да достигне 10% през тази година", коментира още пред БНТ Асен Василев. Той посочи, че в момента инфлацията у нас е около 2 п.п. над тази от еврозоната и това било очаквано, защото българската икономика е силно енергоемка. По думите му големият шок ще бъде март-април, когато инфлацията ще достигне 7-8%, но средногодишно тя ще е 5.6%.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!