Обратно към категорията

ЦИК не е обсъждала дали да промени начина на броене на вота

Добавено на: 23.02.2023 14:26
   

В ЦИК не е постъпвало предложение за преразглеждане на решението на комисията за отчитане на гласовете от машините и хартиените бюлетини. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг във връзка с предстоящите избори за народни представители, насрочени за 2 април 2023 г.

Припшомням, че Решението на ЦИК отчетените гласове с хартиена бюлетина и с машина да се обявяват заедно и само в графата - брой действителни гласове предизвика жалби в съда и оставката на Цветозар Томов като говорител на комисията.

"Компетентен Административен съд в София-град да се произнесе по тези жалби. Има такава възможност (за преразглеждане на решението), ако не - ще видим съдът какво ще реши", заяви Матева.

Все още не е ясно как ще бъде организирано видеонаблюдението по време на вота, заяви още Матева. Организацията на това е в компетенциите на Министерството на електронното управление.

До 18 март избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат заявление за това. От ЦИК напомнят, че ако на предходни избори гласоподавателите са били включени в избирателните списъци по настоящ адрес, това не означава, че и сега ще могат да бъдат включени.

До 18 март е и възможността за подаване на молба за гласуване с подвижна избирателна кутия.

От ЦИК напомнят, че гражданите вече могат да проверяват дали името им присъства в списък с подписи за регистрация за вота на партия или коалиция ТУК. В случай, че гражданин установи, че данните му са използвани без съгласието му в подкрепа на някоя политическа сила, може да сигнализира в Комисията за защита на личните данни.

На 1 март ще се тегли жребият, който ще определи номерата, под които политическите сили ще присъстват в бюлетината.

Източник: БНТ


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!