Обратно към категорията

ЦИК реши как ще гласуват хората под карантина

Добавено на: 30.10.2021 06:47
   

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, ще могат да гласуват на изборите на 14 ноември с подвижна избирателна кутия, реши Централната избирателна комисия (ЦИК), посочва БТА.
Те ще трябва да подадат заявление от 1 до 14 ноември включително, т.е. и в самия изборен ден, до кмета на района, общината или населеното място. Предвиждат се няколко начина за подаване на заявление, сред които саморъчно подписано от избирателя и подадено от пълномощник, без да е необходима нотариална заверка, по пощата или по факс, електронно.
Заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов постави въпроса как да се предотврати възможността избиратели да нарушат карантината и да отидат да гласуват на място в секцията. Той предложи да се обмисли заличаването на имената им от списъците по постоянен адрес. Тогава ще видим дали ще се справим с лавината от заявления за подвижна избирателна секция, коментира той. "Не можем да покрием всяка житейска хипотеза", реагираха членове на ЦИК и отбелязаха, че на карантинираните избиратели е дадена възможност да подават по повече от три начина заявленията си и да гласуват по облекчен ред.
По време на заседанието беше предложено да се обсъди и вариант да се изисква от РЗИ информация за карантинираните лица.
Днес ЦИК прие и решение във връзка с организацията на гласуване в условията на извънредна епидемична обстановка.
Именно заради препоръките в деня на вота днес ЦИК трябваше да проведе среща със здравния министър д-р Стойчо Кацаров и с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Такава обаче не се състоя, посочва NOVA.
„Господин Кунчев е карантиниран. Имаше предложение от Министерството на здравеопазването, тъй като здравният министър не може да присъства, да дойде заместникът на доц. Кунчев и представител на дирекция „Здравен контрол”, откъдето препоръчват какви мерки да бъдат въведени. ЦИК взе решение, че колегите държат да се срещнат с министър”, обясни зам.-председателят на Комисията Росица Матева.
От ЦИК излизат с нови препоръки за организацията на вота в период на пандемия. „Аз лично ще предложа да може да се гласува с ръкавици”, добави Матева.
„Първото писмо, което изпратихме на здравния министър, беше с предложение, ако Здравното министерство предвижда въвеждането на мерки, които биха ограничили избирателните права на гражданите – те да бъдат обсъдени с ЦИК, тъй като тя е органът, който е господар на изборния процес”, каза още зам.-председателят на Комисията.

 

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!