Обратно към категорията

Църквата почита паметта на Св. Кирил Славянобългарски

Добавено на: 14.02.2023 07:19
   

Православната църква отбелязва днес успението на св. Кирил Славянобългарски - учен, богослов, просветител, създател на първата славянска азбука и една от най-ярките фигури на Средновековна Европа.

Роден в Солун през 827 г. с името Константин, той проявява впечатляващ талант в заниманията с науки и завършва престижната Магнаурска школа в Константинопол, където малко по-късно става преподавател и с уважение е наричан "философ". Първата му публична изява - диспут с отстранения папа Йоан VII Граматик, в която със знания и красноречие оборва аргументите на иконоборците, му печели доверието на византийския император и той го изпраща на дипломатическа мисия в подкрепа на християнската религия на Арабския полуостров. Според историческите извори следват мисии при хазарите и аланите, където вече е придружаван от брат си св. Методий.

Двамата братя създават първата графична езикова система, отразяваща особеностите на славянския говор, която става известна като глаголица, и започват превод на богослужебни книги. По време на Великоморавската и Панонската си мисия двамата са натоварени да разпространяват християнството на славянски. Това ги сблъсква с привържениците на т.нар. триезична догма, които защитават тезата, че Божието слово може да се предава единствено на латински, гръцки или еврейски. В известния Венециански диспут Константин блестящо защитава правото на славяните да служат на своя език.

Последната мисия на двамата братя е в Рим през 867 г., като повод е пренасянето на мощите на Св. Климент I (един от първите римски папи), открити от св. Константин по време на Хазарската мисия в Херсон (днешен Крим). Посрещнати са лично от папа Адриан II, а по време на продължилата 14 месеца мисия главата на Римокатолическата църква официално признава славянския език за равнопоставен при служение на гръцкия и латинския и освещава литургичните книги, написани на глаголица.

Изтощен от тежките пътувания, св. Константин е повален на легло от тежка болест и умира в Рим на 14 февруари 869 г. на 42-годишна възраст. Малко преди смъртта си приема монашеска схима и името Кирил. По искане на брат му е погребан в базиликата "Сан Клементе", чийто патрон е св. Климент I.

Братята са канонизирани от православната и католическата църква за светци и равноапостоли, а през 1980 г. папа Йоан-Павел II ги обявява за покровители на Европа. Православните християни ги почитат сред Светите Седмочисленици.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!