Обратно към категорията

Църквата почита Св. мъченица Татяна

Добавено на: 12.01.2023 06:42
   

Църквата почита на 12 януари паметта на св. мъченица Татяна. Имен ден празнуват 38 297 дами в България, кръстени Татяна и Таня.

Името е с древногръцки произход и означава „устройваща“.

Татяна е родена в богато семейство, родителите й криели вярата си в християнството, но дъщерята била възпитана в нея. Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Исус Христос.

Татяна станала негова жертва. Била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва, но тя отказала да се подчини. Паднала на колене и започнала да се моли на Бог - силата на искрените ѝ думи счупили езическата статуя на хиляди парчета.

След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на изтезания.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица Татяна.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!