Обратно към категорията

Туризмът очаква сериозен ръст на пътуванията за Великден

Добавено на: 14.03.2023 08:50
   

Скокът на цените на храните няма да уплаши българите и този Великден се очаква дори да има ръст в туристическите пътувания в страната и в чужбина. Това каза в интервю за БТА проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Около 320 000 ще бъдат пътуванията на българите през почивните дни около празника, от които около 60 000 ще са в чужбина.

2023 г. е годината на интензивните туристически пътувания и Великден ще докаже, че туризмът заради пандемията, включително и заради инфлацията, печели от тази ситуация, коментира Драганов.

Пътуванията ще са по-малко тази година, защото Великден отбелязваме по-рано. По принцип този празник съвпада с края на зимния сезон в страната и преди началото на летния. Когато Великден съвпадаше с майските празници между 1 и 6 май, в България са отчитани почти половин милион пътувания, напомни експертът, но посочи, че за сметка на това тази година пътуванията ще са по-интензивни.

По данни от статистиката пътуванията на българските граждани в чужбина през април 2022 г. са били 590 500 или със 117,7 на сто над регистрираните през април 2021 година, а посещенията на чужденци в България са били 646 300 или със 128,8 на сто повече в сравнение със същия месец на 2021 г. Делът на посещенията на българите и на чужденците с цел почивка и екскурзия е почти изравнен - около 29 на сто.

За този Великден в страната интерес има към планинските, балнео, спа и уелнес хотелите, къщите за гости и жилищата - втори дом, както и към посещенията при близки, роднини и приятели, каза Румен Драганов. В чужбина за предстоящите празници най-атрактивните дестинации ще са Турция, където се очаква да има около 20 000 пътувания на сънародниците ни, както и Гърция - с около 15 000 пътувания. Останалите до 60 000 са разпределени между страните от ЕС и извън Общността, коментира експертът.

По Великден у нас се очаква да пристигнат около 70 000 чуждестранни граждани.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!