Обратно към категорията

С тържествена церемония с военни почести Котел отбеляза 200-годишнината от рождението на Раковски

Добавено на: 14.04.2021 17:58
   

200-годишнината от рождението на  Георги Стойков Раковски бе чествана в родния му Котел с тържествена церемония с военни почести. Гост на празничното събитие бе областният управител Чавдар Божурски. В обръщение към жителите на града и гостите той припомни думите на Раковски, че любовта към Отечеството е най-голямата човешка добродетел. „В това е смисълът: да предадем най-големите духовни ценности на младите, на следващите поколения“, заяви областният управител и благодари на котленци, че пазят паметта за националния герой и светлото му име.

Тържествата на 14 април започнаха с шествие от Галатанското училище до централния площад, предвождано от духовия оркестър на Центъра за подготовка на специалисти.  Гости на празника бяха председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова, бившият кмет Георги Дедов, проф. Пламен Павлов, проф. Андрей Андреев,  командирът на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен полк.Любомир Вачев, ръководители на община Омуртаг и на политически партии, настоящи и бивши общински съветници, изявени творци с принос за развитието на града.

 "Раковски е най-великата личност в нашето Възраждане. Той създава за първи път идеята за самостоятелно Освобождение , за съвременна българска държава и я насочва към европейския път на развитие. Духът на Раковски все още живее в Котел“, заяви кметът Каранашев в приветствие към присъстващите.  Той съобщи, че на тазгодишното издание  на фестивала „Етноси, багри и котленски килим“ ще бъде открита Академия за Раковски, която ще работи с децата и младите жители на града.  Професорите от Великотърновския университет Пламен Павлов и Андрей Андреев говориха за житейския път на Раковски и енциклопедичната му личност.

На празника  кметът  Каранашев  откри барелеф на Георги Раковски. Той е изработен преди близо 50 години от известния скулптор Димитър Бойчев. Сега градът го получава в дар от неговите синове – арх. Антон Бойчев и арх. Тодор Бойчев. Те станаха носители на Сребърен почетен знак послучай  200- годишнината. Кметът връчи същото отличие и на арх. Стоян  Георгиев, с чийто принос Котел има днешния площад „Възраждане“.  Актьорът Янко Лозанов изпълни известната Вазовата ода за „мечтателя безумен на тъмна епоха син бодър, тревожен“. За първи път, на тържеството в Котел, прозвуча Химна на Раковски по текста на Иван Вазов и по музика на диригента на БА подп.Ради Радев.

След това гости и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Раковски на централния площад, както и пред саркофага му в Пантеона. Възстановка на легионерска клетва бе направена от клуб „Традиция“.

Честванията завършиха с лекоатлетически пробег, изложба и музикално-драматичен спектакъл на НУФИ „Филип Кутев“ и тържествена заря-проверка.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!