Обратно към категорията

Удостоверението за психотест на водачите, извършващи обществен превоз, става безсрочно

Добавено на: 12.10.2022 12:58
   

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става безсрочно, като само в определените в наредбата случаи ще бъде обезсилвано и издавано наново. Промяната е отразена в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 36, която бе подписана днес от служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, съобщиха от пресцентъра на министерството.

„С промяната на изискването на всеки 3 години професионалните водачи да преминават през психологическо изследване, се премахва една административна тежест, която не води до значително повишаване на пътната безопасност, а само поражда предпоставки за нерегламентирани и корупционни практики. За сравнение, установяване на психическата годност за боравене с огнестрелни оръжия се изисква при подновяване на разрешителното, на всеки 5 години“, коментира министър Христо Алексиев.

Той посочи, че подобно изискване няма в другите европейски държави, което поставя българските превозвачи и водачи в неблагоприятна позиция на европейския пазар.

Удостоверение за психологическа годност ще се изисква при постъпване на работа за водачите на таксиметрови автомобили, пътна помощ, превози за собствена сметка, обществен превоз на пътници или товари, както и за председателите на изпитните комисии.

В случай на загуба на правоспособност съгласно Закона за движението по пътищата (ЗДвП) при отнети всички контролни точки, удостоверението за психологическа годност ще бъде обезсилвано и водачът ще трябва да премине ново изследване. Запазват се изискванията за психологическо изследване за лица, на които временно е отнето свидетелство за управление, за когото видимо се установи, че не отговаря на медицинските или психологическите изисквания, за водачите, които са лишени от право да управляват превозно средство при повторно установяване употреба на алкохол, както и за водачите, които са лишени от право да управляват на основание на разпоредби от Наказателния кодекс.

Също така се запазват изискванията за психологическа годност на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категории Ттб, Ттм, С, D и подкатегории С1 и D1.

От 2013 г. срокът на валидност на свидетелствата за управление на водачи, притежаващи някоя от категориите С1, С, D1 или D е намален от 10 на 5 години. По този начин всички водачи, извършващи обществен превоз, преди подмяна на свидетелството си за управление на МПС преминават медицински преглед. По преценка на лекаря, издаващ Карта за оценка на физическата годност на водач или кандидат за придобиване на правоспособност за управление, лицето може да бъде насочено към съответния специалист за допълнителни прегледи или изследвания.

Според данните, посочени в мотивите към проекта на наредбата, публикувани на сайта на транспортното министерство, за периода 01.01.2021 г. – 31.12.2021 г. са регистрирани 72 077 психологически изследвания на 70 797 водачи на територията на цялата страна. Общият брой лица, на които през 2021 г. не е издадено удостоверение за психологическа годност, е 73, което представлява 0,1 % от подложените през 2021 г. на психологическо изследване 70 797 водачи. 

/ЛРМ/


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!