Обратно към категорията

Украинци в Слънчев бряг излизат на протест

Добавено на: 31.10.2022 13:39
   

Над 11 500 са украинските бежанци настанени в хотели и държавни бази по Южното Черноморие. Днес приключва Програмата за хуманитарно подпомагане на украинските граждани с предоставена временна закрила. Голям протест в центъра на Слънчев бряг се организира за утре. Той ще се проведе, ако се стигне до хуманитарна криза.

След близо 8 месеца програмата за настаняване на бежанци от Украйна приключва днес (31.10), без войната да е свършила, в очакване на нови вълни бягащи преди зимата и най-важното - без яснота какво се случва с настанените в хотели и държавни бази майки, деца и възрастни хора от Украйна, съобщава Bulgaria ON AIR. Каквото и да е решението, ще е хуманно, уверяват управляващите, но не казват какво.

Миналата седмица от БХК съобщиха, че се очаква хората отново да бъдат насочени към ведомствени бази, но не е ясно как ще се организира разпределянето им между свободните места в тези почивни станции, кой къде ще отиде, кога и от кого ще бъдат извозени до тези места.

За осемте месеца, откакто български хотели отвориха за първи път врати за бягащите от войната в Украйна хора, разходите на българската държава са 523 милиона лева. От тази сума над 183 милиона лева са за настаняване и изхранване, осигурени от европейски програми. 

Наскоро обаче Европейската комисия одобри отпускането на общо 37.4 млн. евро за мерки по CARE (Действия по линия на сближаване на бежанците в Европа) за България, предоставени по линия на оперативните програми “Околна среда” и “Добро управление”. Тази седмица се очаква да бъдат одобрени още 37 милиона евро от оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност”, припомня DW. С одобрените през лятото 26 млн. eвро по програмата REACT EU европейските средства за украинските бежанци в България стават близо 100 милиона евро.

Според данните на портала “България за Украйна” в страната от началото на войната са влезли близо 845 хиляди души, но са останали около 55 000, като работа са намерили не повече от една пета от тях. По-малко от половината от украинските бежанци са настанени в хотели и бази - 20 195, а броят им спрямо началото на лятото е намалял с малко над 5000. Тези хора бяха преместени след 31 май от морските хотели, където отседнаха първоначално след началото на войната.

Засега не е регистриран засилен бежански натиск от Украйна към България, но не е изключено да има такъв преди зимата. Макар че повечето бягащи от войната хора предпочитат държавите от Централна и Западна Европа, всяка нова вълна ще доведе още украинци и в България.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!