Обратно към категорията

Умъртвяват 174 000 кокошки в асеновградско село

Добавено на: 04.07.2020 09:29
   

174 000 кокошки от асеновградското село Моминско ще бъдат умъртвени. Заповед за това е издадена от Агенцията по безопасност на храните, след като в обекта беше установено огнище на птичи грип. Според собствениците обаче, всички птици са здрави, а от тях не са взети повторни проби.

Фермата е вторият по големина производител на яйца в страната. Собствениците са категорични, че всички кокошки-носачки се отглеждат по хуманен начин и са напълно здрави.

По думите им инкубационният период на заразата е от 5 до 7 дни, а вече 31 - няма болни птици.

Според областната агенция по безопасност на храните обаче в момента в тази птицеферма е регистрирано единственото в страната огнище на инфлуенца по птиците и то трябва да бъде незабавно ликвидирано.

Огнището на птичи грип в тази ферма е регистрирано преди месец.Тогава по препоръка на ветеринарните власти собствениците са предприели действия по умъртвяването на 75 000 птици в две технологично отделени от останалите халета. След повторна комисия на място обаче от агенцията по безопасност на храните решават, че трябва да бъдат умъртвени и останалите птици, тъй като те са контактни.

174 000 здрави птици, които ежедневно се наблюдават, за които ежедневно има записи, които са изпратени в агенцията, за да ги уведомяваме какъв е здравният статус на птиците, на които не са взети проби, и за които аз съм се обърнала към референтната лаборатория в Италия с молба те да дойдат, те да вземат лично пробите и да се изпратят там, каза собственикът на птицефермата Андреана Павлова.

От агенцията по храните съобщиха, че предприетите действия са след задълбочено епизоотично проучване, което доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност. Това застрашава здравето на останалите птици от фермите в региона. Уведомена е и Европейската комисия. Оттам отговорили, че незабавно трябва да се приложат всички мерки за ликвидиране на заболяването.

Вирусът е потвърден в националната референтна лаборатория. В последствие вирусът е потвърден и от референтната лаборатория на ЕС. Така че категорично е доказано наличието на инфлуенца в тази ферма. Следва да се пристъпи към умъртвяване на всички птици във фермата, за да може фермата да бъде изчистена и населена наново, каза д-р Георги Чобанов - БАБХ.

В предприятието работят 120 души. От ръководството ще трябва да ги освободят, ако всички птици бъдат умъртвени. Доста съм притеснен за ситуацията, която е в момента. Хората са доста коректни, съобразяват се с нас и съм доста притеснен от тук нататък какво ще се случи, каза Йордан Хърков.

От агенцията по храните заявиха, че собствениците ще бъдат обезщетени. До момента на фирмата са изплатени компенсации в размер на над 5 милиона след ликвидиране на други две огнища на заразата.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!