Обратно към категорията

Управляващите поискаха оставката на главния прокурор

Добавено на: 14.01.2022 09:57
   

В специална декларация от името на четирите формации в управляващата коалиция от трибуната на Народното събрание беше поискана оставката на главния прокурор Иван Гешев. 
Декларацията е от името на управляващото мнозинство - "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България". Тя бе прочетена от Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме Промяната". 
Той посочи редица мотиви за искането: "Призоваваме Гешев да подаде оставка като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската Прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции", посочи Гюров в декларацията. Последваха бурни аплодисменти в залата. 
Иван Гешев коментира поисканата му оставка на влизане във ВКС: "Не съм запознат, защото пътувах. Но това, което мога да кажа, е, че днес не е денят, в който да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар най-вероятно. Важният ден е процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд. Пожелавам успех на Захарова", заяви Гешев. 
Минути по-късно от пресслужбата на Прокуратурата изпратиха до медиите позиция по поисканата оставка. В нея се казва: 
"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.
Според обвинението "този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България". "Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", се казва още в позицията. 
От ръководството на прокуратурата смятат, че представената декларация има изцяло политически характер. "Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани", завършва позицията. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!