Обратно към категорията

По ваш сигнал: В Добринище горят гуми за Заговезни (снимки)

Добавено на: 05.03.2020 15:06
   

Традицията на Сирни заговезни и на Благовещение да прескочиш огнена жарава според вярванията на българина носи здраве. Навремето обаче хората са палели дърва, които не замърсяват въздуха с вредни за здравето ни вещества. Докато през последните години масово се палят автомобилни гуми.

За подобна ситуация ни сигнализира и нашият слушател Георги Пчелин, който изпрати шокиращи снимки от Добринище в община Банско и ритуала по палене на огън, който са извършили там на 1 март. Според сигнала в този ден са запалени около 600 автомобилни гуми. „Кметът на Добринище се свърза с мен и по нормален и демократичен начин ми поясни, че ИМА подписана заповед от негово име да НЕ се горят гуми. Благодаря за реакцията!“, пише още Георги Пчелин.

До 2 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лв. за замърсяване на въздуха чрез горене на отпадъци, гуми, отработени масла или дрехи, предвиждат изменения на Наказателния кодекс, които преди дни бяха одобрени от парламентарната комисия по околната среда и водите и които предстои да влязат в пленарна зала.

И в момента паленето на гуми и отпадъци е нарушение по е нарушение на Закона за управление на отпадъците. Забранено е да се изгарят автомобилни гуми, масла и други лесно запалими материали, които при горене отделят вредни емисии в атмосферата. Според разпоредбите на ЗУО глобите за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци са от 2000 до 5000 лв., а за маловажни случаи се налагат глоби на местонарушението в размер от 10 до 50 лв. срещу издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания. От екологичните ведомства обаче прехвърлят отгворността за контрола на кметовете.

Сигнал за нерегламентираното изгаряне на автомобилни гуми на 1 март в Добринище е получен вчера в РИОСВ-Благоевград, като той е препратен от Министерството на околната среда и водите, потвърди пред 999 директорът на екоинспекцията Ангел Георгиев.

„Всяка година кметовете издават заповеди да не се изгарят автомобилни гуми и други отпадъци и има служители към кметствата, които следят тези заповеди да се изпълняват. Разбирате, че ние няма как да бъдем по всяко време във всяко населено място“, коментира Георгиев и допълни, че единственото, което предстои от РИОСВ-Благоевград да направят е да поискат информация за предприетите действия от страна на кмета на Добринище Петър Галчев.

За 999 кметът Петър Галчев каза, че ще бъдат предприети мерки на виновниците да бъдат наложени санкции. „Издал съм заповедта много преди празниците и съм я изпратил на пожарна, полиция. Явно хората приемат, че традицията трябва да се спазва, но трябва да се опазва и околната среда“, категоричен е кметът на Добринище.

При изгарянето на една стара автомобилна гума се отделя цял коктейл вредни химически съединения. Те са токсични, не се разграждат бързо, пренасят се лесно по въздуха на големи разстояния и причиняват сериозни увреждания на природата и здравето на човека. Попадат в човешкия организъм при вдишване или директно преминават през кожата и лигавиците.

В резултат на това се появяват главоболие и отпадналост, възпаление на горните дихателни пътища, очната лигавица и кожата. Тези вещества може да предизвикат и обостряне на някои алергични състояния, увреждания на кожата, промени във функцията на черния дроб. Увреждат се и имунната, ендокринна и нервна системи, предупреждават здравните специалисти.

Екип 999


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!