Обратно към категорията

Ваучерите за храна остават в размер до 200 лв. на месец, вдигат пенсиите с 12% от 1 юли, без промяна при детските

Добавено на: 10.11.2022 11:58
   

Заплатите в администрацията ще останат без промяна в началото на 2023 г. А дали ще има повишение по-нататък през следващата година ще зависи от това дали ще има редовно правителство и какви политики ще предложи на парламента, информаира в. "Труд".

Законът за бюджета за 2022 г. да бъде удължен и през първите месеци на 2023 г., реши икономическата комисия към парламента като прие на първо четене проекта, внесен от служебното правителство. Това означава, че няма да има увеличение на заплатите в администрацията, а всички основни параметри от бюджета за настоящата година ще продължат да действат. Но между първо и второ четене на законопроекта депутатите имат право да направят промени и могат да увеличат някои социални плащания.

Засега за 2023 г. е в сила “швейцарското правило” за увеличение на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход за предходната година. По тази формула изчисленията показват, че от 1 юли 2023 г. пенсиите трябва да бъдат увеличени с 12%, а минималната пенсия да стане 523 лв. Засега разчетите са максималната пенсия да остане 3400 лв. през цялата следваща година. Депутати от различни партии обаче вече са внесли предложения за нови правила за увеличаване на пенсиите през следващата година.

С удължаването на бюджета минималната заплата също би трябвало да остане без промяна в размер на 710 лв. Но парламентът може да реши минималната заплата да бъде увеличена. Удължаването на бюджета запазва и размера на детските, които получават родителите с ниски доходи. В проекта на Министерски съвет за удължаване на бюджета специално е посочено, че ваучерите за храна и през 2023 г. ще останат в размер до 200 лв. на месец.

Депутатите от икономическата комисия разгледаха и предложението на Божидар Божанов от ДБ ваучерите за храна да станат електронни, като се предвиди гратисен период, в който да може да се използват хартиени и електронни ваучери. Предложението беше отхвърлено от комисията, защото няма да доведе до някакво облекчение за самите работници, а контролът от страна на данъчните ще стане по-труден.

Икономическата комисия прие и предложението на Министерски съвет свръхпечалбите на компании в сферата на преработката на нефт, в сферата на газ и въглища да бъде облагана с нов данък от 33%. Разчетите обаче показват, че от това в хазната ще влязат само 72 млн. лв. годишно, което не е достатъчно, за да продължи отстъпката от 25 ст. на литър гориво.

Източник: trud.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!