Обратно към категорията

Важни промени в системата на ТЕЛК: Всички болници ще имат комисии

Добавено на: 02.05.2023 16:35
   

Системата на ТЕЛК  ще претърпи поредни важни промени, които ще ускорят издаването на решения.

Занапред териториални експертни лекарски комисии ще трябва да имат всички държавни и общински болници и комплексни онкологични центрове. Университетски болници и търговски дружества със смесено държавно и общинско участие, ще трябва да имат най-малко по две комисии за медицинска експертиза. В тях задължително се включват всички началници на клиники/отделения от лечебното заведение. Това предвиждат промени в правилника за устройството и организацията на органите на медицинската експертиза, предложени от МЗ за обществено обсъждане.

Това ще осигури над два пъти повече комисии за освидетелстване от сегашния им брой, освен това ще гарантира и кадровото им осигуряване. В момента съществуват 70 такива комисии, като само 29 от тях (41%) успяват да се произнесат в законовия 3-месечен срок, най-често поради липса на кадри.


Ускоряването на решенията трябва да дойде и по друга линия - силно ограничаване на възможността на комисиите да извършват клинични прегледи. Още през 2018 г. тази необходимост бе сведена само до минимум, като според наредбата пациентът се вика на преглед само когато наличната медицинска документация не обективизира напълно здравословното му състояние. Въпреки това някои ТЕЛК и сега масово призовават хората да се явяват пред комисиите.
Клиничен преглед вече ще се извършва само в три случая - когато цялата медицинска документация на пациента е изгубена или унищожена; когато хората не са в състояние да се снабдят с необходимата документация и когато има спогодби с други страни, които предвиждат друг ред. Идеята е и да се разчита повече на е-досието на пациента, в което се добавят все повече и повече елементи от медицинската му история.

Източник: dnes.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!