Обратно към категорията

Вижте кои са думите и изразите на 2023 година

Добавено на: 22.01.2024 09:12
   

"Изкуствен интелект" с 45 процента, "сглобка" с 37 на сто и "времеубежище" с 35 процента от гласовете са знаковите думи и изрази за 2023 година за България. Това е изборът на хората в станалото традиционно проучване "Думи на годината“ на платформата за грамотност "Как се пише?". В челната десетка се нареждат още "война", "Шенген", "демонтаж", "ротация", "Букър", "евроантлантик" и PISA, съобщиха организаторите на инициативата. 

Кампанията цели чрез езиковите нагласи да проследи общественото мнение за това кои са били най-важните теми през изминалата година. В онлайн анкетата всеки имаше възможност да гласува за три лайтмотива на 2023-та. В проучването отново се включва и класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език с помощта на анализа на системата за глобален медиен мониторинг Sensika. Единственото съвпадение между двете класации е споменаването на "война".

Словосъчетанието победител "изкуствен интелект" ни свързва с глобалните тенденции. Употребата му се е повишила почти пет пъти в сравнение с 2022-ра, отбелязват организаторите на инициативата - д-р Павлина Върбанова, създателка на "Как се пише?", и Доротея Николова, учителка по български език и литература, и журналистка. 

"Тази година наблюдаваме нещо положително, а именно пробив в политическите теми чрез още две думи, които стигнаха до финалната десетка. Те са от сферата на културата - "времеубежище" и "Букър", и са свързани с романа на Георги Господинов", обръща внимание д-р Върбанова. Изглежда, че гласувайки за "изкуствен интелект" и "времеубежище", се опитваме да се изтръгнем от лапите на политическото, допълва тя.

Думата "война", която водеше класацията при предходното изследване, сега е на четвърто място, и то с чувствително изоставане от първите три, посочва Доротея Николова. Според нея това е знак, че претръпваме дори към немислимото доскоро, макар че вече се води още една война - в Близкия изток.

"Сглобка" и "времеубежище" са от рубриката "и ний сме дали нещо на света". Първото - с малко ирония, второто - с много гордост", коментира Веселина Седларска, член на журито на кампанията. Тя е убедена, че с тези думи ще останем в световната политика и световната литература, което потвърждава международния мащаб на тазгодишния избор на дума на годината.

Доц. Георги Лозанов, също член на журито, е категоричен, че войната в мисленето на българите в последна сметка е между евроатлантизма и възраждащия се съветизъм, а на местна сцена се разиграва в политическа битка срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия. Според него сглобката, въпреки иронията в думата, пази принадлежността ни към евроатлантическия свят, а книги като "Времеубежище" са техни посланици в него.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!