Обратно към категорията

"Вода за мир": Отбелязваме Световния ден на водата

Добавено на: 22.03.2024 07:20
   

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, съгласно решение на Общото събрание на ООН от 1993 година. Денят се отбелязва с инициативи по целия свят, които насочват вниманието към необходимостта от действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Тази година темата е "Вода за мир", а целта - да се подчертае ролята на водата като ресурс, който може да създаде мир или да предизвика конфликт. 

Повече от 3 милиарда души по света зависят от водоеми, които пресичат национални граници. От 153 страни, които споделят реки, езера и водоносни хоризонти със своите съседи, само 24 страни съобщават, че имат сключени споразумения за сътрудничество за всички споделени води. 

Опазването на водните ресурси във времето на климатични промени също е сред въпросите, които изискват спешно внимание на международно, регионално и местно ниво.

У нас по повод Световния ден на водата се провеждат разнообразни инициативи в цялата страна, организирани от регионалните екоинспекции в партньорство с образователни институции и неправителствени организации.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!