Обратно към категорията

Вотът в чужбина: ГЕРБ-СДС побеждава в Северна Македония, ПП-ДБ печели в САЩ, а Възраждане в Русия

Добавено на: 03.04.2023 14:35
   

Заради войната избори в Украйна този път там нямаше, но в Русия българите там гласуваха на две места - в посолството в Москва и в консулството в Петербург. На руски терен най-много гласове печели "Възраждане", показват данните от Централната избирателна комисия.

Партията на Костадин Костадинов е взела от двете секции на руски терен общо 159 гласа, като втори остават от ПП-ДБ с 39 гласа. Любопитното е, че коалицията на Русофилите и Атака в Русия, наречена на вота Неутрална България, получава едва 17 гласа.

Битката в Молдова завършва с превес на "Възраждане" - в секцията в посолството ни в Кишинев за тях са гласували 49 сънародници, а на второ място се нареждат от ПП-ДБ с 26 гласа. Тук трети са БСП с 8 гласа. В консулството в Тараклия партията на Костадин Костадинов събира 149 гласа в своя подкрепа, но самият той нееднократно направи посещения на място при българската общност. 15 българи са предпочели ПП-ДБ.

В Минск в посолството са гласували едва 28 сънародници, като от тях 9 са за "Възраждане", 7 са получили ПП-ДБ, а 5 са отишли за ГЕРБ-СДС.

ПП-ДБ са победител в почти всички секции в САЩ, както и в Канада. В посолството в Отава формацията на бившия канадски гражданин Кирил Петков взема 84 гласа, но само с 1 глас по-малко след коалицията се нарежда Възраждане. Трети са ГЕРБ-СДС с 25 гласували за тях. В секцията в Торонто отново на върха се нарежда ПП-ДБ със 139 гласа. И тук втори са от Възраждане, които са получили 85 гласа. Трети са ГЕРБ-СДС, предпочетени от 31 българи.

ПП-ДБ се очертава първенец и на вота в Азия - коалицията е безапелационен победител в ОАЕ. В генералното ни консулство в Дубай са гласували 305 сънародници, а от тях най-много - 169, са дали своя вот за "Продължаваме промяната"-"Демократична България". 40 гласа са получили "Възраждане", а 37 - ГЕРБ-СДС.

В посолството в Абу Даби отново печелят от ПП-ДБ с 41 гласа от общо подадени 99.

В посолството ни в Япония отново печели ПП-ДБ с 62 гласа, следвани от "Възраждане" със 17, а останалите политически сили имат по няколко гласа. В другата японска секция, в Осака, побеждава пак ПП-ДБ с 46 бюлетини.

На Балканите Кирил Петков и Христо Иванов, и техните привърженици се очертават лидер в Румъния и Сърбия. ПП-ДБ са първи в Цариброд с 381 гласа, печелят още в Белград и Ниш, а в Босилеград първенец изненадващо е Български възход със 102 гласа, следвани от ГЕРБ-СДС с 86 гласа.

ГЕРБ-СДС обаче печели най-много гласове в Северна Македония, макар и да губи в столицата Скопие, където първи са от ПП-ДБ.

В посолството в македонската столица за ГЕРБ-СДС са гласували 54 българи, за ПП-ДБ - 71, а за Възраждане - 11. В Битоля за партията на Бойко Борисов са гласували най-много - 20 сънародници, 8 са предпочели ПП и петима са избрали Възраждане. В секцията в Кавадарци първенец е отново ГЕРБ-СДС със 17 гласа, в Охрид отново печели ГЕРБ с 23, но тук ДПС са втори с 16 гласа, като след тях се нареждат ПП с 13. В Прилеп най-много гласове са събрали от Възраждане - 10, ПП - 7, ДПС - 6, ГЕРБ - 5. В Струмица с два гласа пред ГЕРБ-СДС са се наредили от ПП-ДБ. Гласовете в Тетово са символични - два са получили от ПП-ДБ, а един от ГЕРБ-СДС.

В Албания печели отново ГЕРБ-СДС с 40 гласа, следвани от ПП-ДБ с 22 гласа и БСП с 11. ДПС тук не е получило нито един глас. В друга албанска секция - в Дуръс, Движението отново не взема дори един глас, докато тук най-много е получила БСП - 11 гласа. В Турция, традиционно, победител и доминираща политическа сила е ДПС. 

И на тези избори от Движението са първенци на вота в чужбина с 62 906 гласове или 36.86% от гласувалите. Следват ги от ПП-ДБ с 26.67%, Възраждане с 16.46% и ГЕРБ-СДС с 8.33%, сочат данните от окончателните резултати. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!