Обратно към категорията

Време е да зазимим водомерите на открито

Добавено на: 05.12.2022 10:23
   

Заради падането на температурите от ВИК дружествата напомнят на потребителите, че е време да зазимят водомерите на открито. При замръзване водомерите често се повреждат. Клиентите на ВИК носят отговорност за правилното поддържане на водомерите.

При настъпили повреди и ненавременно уведомяване на дружествата абонатите сами покриват щетите, а понякога се начисляват и солени сметки, заради настъпили течове.

Повечето еднофамилни къщи в Благоевград и околните села са с външни водомери, монтирани в шахти. Много хора не предпазват водомерите от студа правилно, показват наблюденията на специалистите.

"Не се зазимяват правилно, не се използват правилните материали. Вата, парцали, найлони не са за зазимяване. Хората използват всичко, което им попадне, опитват се да ги зазимяват, но не е това начинът и се получават повреди", заяви Мирослв Начев, координатор водно стопанство-ВИК Благоевград.

За да се избегнат неудобствата при замръзване, както и допълнителни разходи от ВИК-Благоевград съветват шахтите за водомерите да са дълбоки минимум 80 сантиметра. Важно е да имат капак, който добре да предпазва от навлизане на вода и сняг.

"Съответната шахта трябва да бъде изградена по предписания, дадени от нас. Трябва да се използват материали, които не попиват влага - това са фибрани, стиропори. Външни чешми в дворовете, ако те не се използват, трябва да бъдат спрени спирателните кранове, изпуснати системите, за да не се получи съответните повреди, които след това да доведат до загуби на нас и на потребителя", допълни Мирослав Начев.

"Ако не се предприемат необходимите мерки за предпазване на водомерното устройство, тогава се заплаща услугата за демонтаж на старото устройство, монтаж на новото, пломбиране и самото измервателно устройство, всичко това се заплаща от потребителя. Също така се заплаща количеството, което е отчетено от водомера след като се е повредил и има теч", каза още инж. Величка Димкова, ВИК-Благоевград.

Ако водомерите се намират в мазета или гаражи трябва да се уверим, че в помещението са затворени всички прозорци и не прониква влага.

При повреда или замръзване трябва веднага да подадем сигнал. Не е препоръчително сами да поправяме или подменяме водомерите.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!