Обратно към категорията

Временно е овладяно напрежението в мигрантски лагер на остров Лесбос​

Добавено на: 30.09.2019 18:32
   

Временно е овладяно напрежението в мигрантския лагер "Мория" на остров Лесбос. Властите се страхуват от нови бунтове. Извънредно заседава днес Министерският съвет в Атина за прехвърлянето на бежанците във вътрешността на страната при нормални условия за живот.

Когато цялата местна власт на Лесбос, дори и жителите, предупреждаваха, че лагерът "Мория" е срам за Европа и всеки момент се очакват бунтове, никой не се опита да реши проблема на хората, които живеят в контейнери.

Европа констатира, че условията за живот са нечовешки, правителството в Атина води преговори с Анкара и очаква някаква солидарност.

Случилото се тази нощ е прецедент. За първи път от началото на бежанската криза мигрантите проявяват толкова агресивно поведение. Протестът им прерасна в бунт. Запалиха контейнери, хвърляха камъни срещу пожарникари, крещяха срещу полицаите "убийте ги".

Седемнадесет са ранени. Една жертва от пожара и деца в болница.

Частите за борба с безредиците, пристигнали спешно от Атина, въдвориха ред. Всички виждат, че примирието е временно. Напрежението расте.

Лодки с мигранти пристигат всеки ден. Само за 10 дни новите мигранти са над 5 хиляди. Няма къде да ги настанят. Колко ще издържат жителите на острова, също никой не може да предвиди. Заместник-министърът по "Защита на гражданите" Лефтерис Економу призна за криза

Лефтерис Економу, зам.-министър "Защита на гражданите": Ние наистина преминаваме през национална криза. Жизненоважно е всички да проявим отговорност, както гърците правят в трудни времена, за да се справим с тази трудна ситуация.

Националистите в парламента искат "всички мигранти в лагери на необитаем остров" и подозират "схема за нашествие", според лидерът им Велопулос. Министерският съвет днес прие план за бързо прехвърляне на мигрантите от Лесбос на други места.

Източник: БНТ


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!