Обратно към категорията

Връщането към зимно време струва на България по 1,5 млрд. лв. годишно

Добавено на: 31.10.2021 07:17
   

Икономическите загуби от смяната на времето от лятно към зимно се сериозни. Те са свързани с по-големи медицински разходи, по-голям травматизъм на работното място. Това са разходи в размери на 131 млрд. евро за Европейския съюз. Това коментира пред "България он Ер" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

По думите му, страната ни не е изключение.

"В рамките на България загубите са за 1,5 млрд. лв. годишно", посочи той.

Според специалистите ползите от местенето на часовниковите стрелки са малко.

"Основната цел на тази промяна е икономия от свещи и газ, през 18 век това са били разходите на домакинствата", обясни Иванов.

Над 70 са страните в света, които сменят стрелките. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа - от 1916 г. От 2002 г. насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя на октомври и завършва в последната неделя на март.

През 2018 г. се проведе и анкета - за и против смяната. 84 на сто от българите и същият процент от европейците бяха категорични - против смяната. Тогавашният председател на Еврокомисията ЖанКлод Юнкер даде обещание, което Европейският парламент одобри, но не мина през Съвета на Евросъюза.

"Европейската комисия ще се погрижи възможно най-бързо да бъде прекратено местенето на стрелките и да остане само лятното часово време", заяви тогава Юнкер.

За момента обаче няма изгледи това да стане. Причината е, че лидерите на страните членки не се разбраха, а за това трябва единно решение.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!