Обратно към категорията

Все повече осъдени лекари у нас, най-вече хирурзи и педиатри

Добавено на: 12.01.2020 09:31
   

Статистика колко са осъдените за лекарски грешки в България няма. Това каза адв. Иван Сотиров в рамките на семинар "Лекарска грешка или неблагоприятния изход от лечение".

По думите му напоследък все повече са осъдените лекари за грешки. Той даде пример с момиченцето - Гери, което преди години почина след операция на трета сливица в ИСУЛ.

И тримата лекари, които са участвали в лечението й - д-р Маджунов, д-р Рогачев, д-р Стайков, са осъдени да платят по 100 000 лв. и 2 години пробация. Случаите, в които лекари са осъждани, най-често са за непълен обем на медицинската дейност, бавно лечение и небрежност.

А по специалности - най-много са осъждани хирурзи и педиатри. Напоследък зачестяват и делата, при които болница съди лекаря, платила е обезщетение и после съди доктора, допуснал грешката, който е назначен на трудов договор.

Адв. Иван Сотиров изтъкна още един проблем, че Централните комисии по професионална етика на Български лекарски съюз нямат правомощия да се занимават и оценяват случаите на добра медицинска практика.

Това в момента се прави от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Етичните комисии разглеждат моралните проблеми, лоши думи и т.н., а "Медицински надзор" прави изследване.

Според юристи обаче правата за разследване на лекарските грешки трябва да се върнат в етичните комисии, с по-големи правомощия, за да се прави по-детайлна оценка.

И една статистика, представена от акад.проф. д-р Владимир Овчаров в световен мащаб: Най-много грешки се правят в диагностицирането на рак на гърдата - 50%, при патолозите - 90%, а най-големи грешки се допускат при скрининговите мамографии, които вече съсловието иска да ги преустанови.

Категорично се смята, че едни от най-грешащите специалисти са психиатрите. А причините за лекарска грешка могат да са технически грешки, които са проблеми на системата - да ти ампутират друг крак, друга ръка заради неправилно предадена информация, както и свръхлекарствена дозировка.

Основни причини за лекарски грешки: Човешкият фактор; Нивото на знания; Проблеми в системата; Небрежност; Комбинирани причини; Недобросъвестност.

Акад.проф. д-р Владимир Овчаров коментира още, че преди години при лекарска грешка в Александровска болница се е събирало ръководството, лекарите и дори студенти по медицина, за да се изучава и изясни при какви обстоятелства е допусната грешка при лечението на даден пациент, за да се избегне случай занапред.

И сега професорът с дългогодишен стаж предлага да се предприеме организирано обучение въз основа на инцидентите, но по думите му заради "страх" това не се прави.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!