Обратно към категорията

Всеки втори у нас е настроен негативно към еврото

Добавено на: 19.12.2022 12:47
   

Всеки втори у нас е настроен негативно към приемане на еврото. При бизнеса ситуацията е точно обратната. Това показва национално представително проучване на "Алфа рисърч" по поръчка на Министерството на финанситер, информира БНТ.

Проучването е направено след 1200 души и 500 фирми. То показва, че половината от хората не одобряват приемането на еврото - 30% одобряват. При бизнеса пък 60% одобряват. Проучването е показало, че дори да се увеличи информираността по темата, пак хората са негативно настроени.

С повече информация за приемането на еврото разполагат едва 10% от запитаните. При бизнеса процентът е по-голям.

Основните опасения на хората са, че с приемане на еврото ще се вдигнат цените, ще се увеличи инфлацията и може да има много измами, предимно при търговските вериги. Подобни опасения имат и от бизнеса, които казват, че може и те да са коректни, но не са сигурни в своите конкуренти.

Предимствата, които отчитат при еврото са, че ще се улеснят разплащанията в чужда валута, ще се улеснят пътуванията и по този начин няма да се губят пари при транзакции, а също така ще се улесни и кредитирането.

Служебният министър на финансите увери, че до март следващата година ще бъде готов и специален закон за еврото, който ще бъде внесен и в НС.

Източник: БНТ
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!