Обратно към категорията

Всяка районна избирателна комисия ще има срок до 27 март да обяви секции за хора с увреждания

Добавено на: 02.03.2021 10:11
   

До 27 март всяка Районна избирателна комисия трябва да оповести по подходящ начин - чрез средствата за масова информация - къде се намират избирателните секции, определени за гласуване на хора с увреждания.

ЦИК реши, че хора с увредено зрение, с увреден слух, затруднения в придвижването или с друго увреждане ще могат да гласуват - освен в секцията по постоянен или настоящ адрес - в друга, избрана от тях. Те ще могат да гласуват и с придружител или в подвижна избирателна кутия.

Когато сградата за гласуване на 4 април има повече от един етаж, на първия трябва да се обособи секция с по-малък брой избиратели, в която да гласуват хора с увредено зрение, слух или със затруднения в придвижването, която е указана по подходящ начин с насочващи табели. Тези избиратели могат да гласуват и в избрана от тях подходяща секция, която не съвпада с постоянен или настоящ адрес. Преценката за това дали секцията е подходяща е на самия избирател, а не на секционната комисия.

Когато увреждането не позволява човек да се подпише в списъка, член на комисията отбелязва гласувал и се подписва. Това се отбелязва и в графата за забележки на протокола на комисията.

Гласуване с придружител може да разреши секционната комисия на избирател с увредено зрение, слух или друго увреждане, което не му позволява да извърши сам необходимите действия. 

При положение, че избирателят само се придвижва с помощта на придружител, се придружава до кабината или машината, но гласуването е самостоятелно.

ЦИК реши, че неграмотността не е основание за гласуване с придружител.  


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!