Обратно към категорията

Сезонните работници да избягват пътувания

Добавено на: 10.04.2020 20:26
   

След като Европейската комисия призова за свободно движение на работници от критично значение, много българи са готови да заминат в чужбина като сезонни работници в селското стопанство въпреки пандемията от коронавирус. Очаква се те участват отново в прибирането на реколтата в редица европейски страни като Германия, Великобритания, Испания, Гърция и Италия.
 
Председателят на федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева каза, че българските работници са предпочитани. "Затова, защото са изключително отговорни. Съвестно си изпълняват трудовите задължения." 

Тя обаче подчерта, че заминаването на всеки е въпрос на личния му избор.

"Нашите сезонни работници очакват и искат да излязат, за да могат да получат по-висок доход, естествено. Това всеки сам определя. Това е лична отговорност", коментира Светла Василева.

Иван Димов - съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева, коментира, че в последните дни на телефоните в министерството се забелязва, че се обаждат доста български граждани, които питат именно как могат да заминат на работа  в друга европейска държава.

"Сега започва точно сезонът на селскостопанските работници. Този интерес ние го отчитаме, че е продиктуван от това, че хората искат да си осигурят някакви доходи. Не можем от друга страна да спрем никого да пътува. Но нашите граждани трябва да знаят, че когато предприемат такива пътувания в чужбина, първо подлагат на риск както себе си, така и близките си и околните".

Димов акцентира, че няма забрана за пътуване, но: "Във всичките ни публични изяви и също така в разговорите с българските граждани, които ни търсят по телефона, ние им препоръчваме да не предприемат никакви пътувания."

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!