Обратно към категорията

Възможно е ваксините да се превърнат в задължително условие за пътуване в Европа

Добавено на: 12.12.2020 09:39
   

Европа остава с отворени граници, но условията за пътуване може да стават все повече. В сила за много държави е изискването за отрицателен антигенен или PCR тест. Възможно е обаче и поставянето на ваксина да се превърне в условие, за да минеш през границата на дадена страна, съобщават от Нова.

Туристическият бранш би приел евентуално въвеждане на задължителна ваксина за пътуване в чужбина като добра стъпка, за да има спокойствие. С уговорката, че в рамките на Европейския съюз трудно може да се приеме правило, което под някаква форма да забранява свободното придвижване на хората. А самите пътуващи реагират различно. Повечето обаче заявяват готовност да се ваксинират, само ако ги задължат.

Велина живее у нас, но пътува често до Великобритания, където е майка й. Категорична е, че не би се ваксинирала дори това да значи, че повече няма да напуска България. Не толкова краен в мнението си е Петър, който пътува за Дания. Смята обаче, че задължение за ваксинация е по-подходящо от представяне на отрицателен тест при всяко пътуване от финансова гледна точка.

От туристическия бранш смятат, че трудно може да се въведе имунизационен паспорт в рамките на Европейския съюз.

„По никакъв начин не могат да въведат тези ваксини като задължителни и в същото време да се оспори едно от основните права за движение между страните в Европейски съюз. Юридически няма как според мен да се случи това нещо”, смята председателят на Асоциацията на туристическите агенции Димитър Попов.

Въпреки това за бранша тази мярка би се отразила положително.

„Дори да се въведе, все пак ще бъде облекчение за пътуване, защото веднага ще отпаднат всички PCR тестове, карантини. Това все пак продължава да бъде голяма пречка, защото никой няма да тръгне да си прави резервации за самолети и хотел, преди да е сигурен, че тестът му ще бъде негативен”, обясни Попов.

На този етап заявка за задължителна ваксина при пътуване има само от австралийски авиолинии. Нагласите на туристическия бранш у нас са, че скоро може би ще се налага да се ваксинираме задължително само , ако пътуваме извън Европа.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!