Обратно към категорията

Възможно е вече да има български вариант на COVID-19, предупреждава еврокомисар

Добавено на: 20.11.2021 09:31
   

Възможно е вече да има български вариант на Ковид-19, тъй като по-голяма част от населението все още не се е ваксинирало и вирусът има възможност да мутира, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който е на посещение в България именно заради ниското ниво на ваксинация у нас.

Европа скоро ще достигне 70% ваксинирано население. Високият процент не идва от България. Тук малко под 24% са си сложили ваксина. Останалите над 75% не са се ваксинирали по различни причини. Това е поводът европейският комисар Тиери Бретон да потърси среща с наши здравни експерти и със служебния министър.

"Моите български приятели, за нещастие, губят донякъде темпото в борбата с пандемията. Имате най-много смъртни случаи на глава от населението и в това е трагедията", заяви Тиери Бретон, цитиран от БНТ. 

Според еврокомисаря не е изключено да сме създали нов вариант на ковид. Тъй като ниското ниво на ваксинирани може да е дало възможност на вируса да мутира. Към хората, които не смятат да дадат възможност на ваксините, Бретон имаше специално обръщение.

"На тези хора ние можем да кажем - Говорете каквото си искате, свободни сте да приказвате, но вече имаме данни, имаме информация. Цифрите са тук и резултатите са ясни. Три милиарда души на планетата са ваксинирани и вече знаем, че няма риск", заяви Тиери Бретон.

Бретон подчерта, че не е в България, за да казва какво трябва да се направи, но предупреди. "Идва петата вълна. Ако не вземем мерки, ако продължаваме да се чудим какво да правим, ни очакват няколко стотици хиляди жертви на Ковид", коментира Тиери Бретон.

Единственото работещо решение според еврокомисаря е ваксинацията, а третата бустерна доза той определи като силно препоръчителна.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!