Обратно към категорията

Възстановиха паметник на Ботев в Одеса

Добавено на: 03.07.2020 15:00
   

Откраднаха паметник на Ботев в Одеса, но само за дни обществената организация „Конгрес на българите в Украйна“ успя да го възстанови. Инцидентът с кражбата е станал рано сутринта на 30 юни тази година. Според информацията от очевидци двама мъже са успели да вземат бронзовия бюст заедно с гранитната плоча, на която е надписът на паметника. Полицията вече е задържала един от извършителите в Приморския отдел на гр. Одеса, а вторият съучастник се издирва.

На 2 юли в 19:00 ч. българите в Одеса монтираха отново бюст-паметника на Христо Ботев.

Паметникът на Христо Ботев в Одеса бе издигнат в Прохоровския парк през м. Ноември 2009 г. Той е дело на скулптора Таисия Сулдина и архитект Владимир Глазирин. За българите там този паметник е не само символ на признателност към героите на България, но и почит към приноса на Ботев за Одеския край. Христо Ботев учи във Втора гимназия в Одеса, след което работи като учител в Задунаевка и Измаил, обясняват от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

Те изказват благодарност както на хората, които са подали сигнала и на одеската полиция за бързата реакция, така и на посолството и генералното консулство на България в Украйна за съдействието откраднатият бюст е плочата да бъдат възстановени.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!