Обратно към категорията

Взрив в жилищен блок във Варна, двама души са загинали (обзор)

Добавено на: 13.01.2020 13:03
   

За пожара, причинен от взрив тази сутрин във варненския квартал "Владислав Варненчик" е образувано досъдебно производство за палеж с двама загинали и значителни материални щети, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в крайморския град. Самоличността им се установява чрез ДНК-експертиза. От престъплението напълно са унищожени два апартамента, с големи щети е трето жилище. Предстои да бъде направено изследване на жилищния блок дали е годен за обитаване.

Беше потвърдена и втората жертва. Останките са намерени в апартамента, обитаван от Веселин Димитров, който се издирва от тази сутрин. Не може да се каже дали останките са от неговото тяло, има и такава хипотеза.

Изяснява се дали причината за взрива е неизправна газова бутилка.

По-рано приключи брифингът на окръжния прокурор Красимир Конов, на директора на областната дирекция на МВР – Старши комисар Даниел Пашов и на кмета на града Иван Портних за случая.

Въпреки, че още не е започнал огледът на местопроишествието, беше потвърдена информацията, че е загинала е 53-годишна жена, за която близки съобщиха, че се казва Марияна и е живеела в съседния апартамент. Тя дълго време не го е обитавала, но се е върнала.

От взривната вълна се е срутила вътрешната стена на жилището й и това е вероятната причина за нещастието.

Тепърва предстои идентификация на тялото на загиналата, заяви окръжния прокурор Красимир Конов:

“По първоначални данни, в следствие на пожара и на взрив, който е възникнал първоначално. Има един загинали и 18 изведени в токсикологията“.

Живеещите в блока са евакуирани, съобщи комисар Даниел Пашов - директор на ОДМВР във Варна

Апартаментът на четвъртия етаж, в който е станал взривът, е бил обитаван от 60-годишен мъж.

Според живущите в блока мъжът е бивш служител на МВР, казва се Веселин Димитров и е на 67 години. Той е имал конфликт с жената, с която е живял на семейни начала, която е напуснала жилището и през нощта съседи твърдят, че са го виждали да изнася багаж. Мъжът е изчезнал, не вдига телефона си, в момента полицията го издирва.

Прозорците на съседните апартаменти са изцяло опушени и избити. Жилището се намира във вход 3 на бл. 302 на кв. "Владиславово" във Варна. При взрива се е срутила цялата вътрешна стена на съседното жилище.

Все още не е извършен оглед, защото трябва напълно да се потушат и последните остатъци от пожара. Навсякъде има отломки, наоколо има струпани хора, наблюдаващи случващото се.

Засега от окръжната прокуратура не се потвърждава наличието на два взрива, както твърдят, че са чули живеещите в сградата.

Според очевидци, взривът не би могъл да бъде от бойлер или от газова бутилка:

“Два взрива през две минути. Единият в 4 часа 16 мин., другият в 4 часа и 18 мин. Първо от страната на входа, а после вторият гръмна отзад. Това е умишлена работа“, коментираха свидетели.

Настанените в лечебни заведения са без опасност за живота.

Кметът Иван Портних каза, че пострадалите семейства веднага ще бъдат настанени. До момента едно семейство е изразило желание за това, но сигурно и на останалите ще се наложи, защото ще се проверява и конструкцията на сградата:

“Имаме готовност за настаняване на семействата, които имат нужда. До момента едно е проявило желание. Проследяваме и хората, които в момента са в болница, след като излязат от там какви нужди ще имат. И непосредствено след отдимяването на сградата ще бъде възложена и конструктивна експертиза“.

Старши комисар Даниел Пашов също поясни за пострадалите:

“Всичките 18, които са изведени, са преминали през болничните заведения с оглед преценка на състоянието им. Седем са настанени в болница – четири жени и три деца. Мъжът в момента се издирва. Според данните, които имаме, той е бивш служител на полицията, 53-и набор. “

Ще се разбере какво е било взривното вещество, когато се направи проба след започването на огледа, който ще продължи 4-5 часа, казаха от МВР.
БНР

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!