Обратно към категорията

За преразглеждане на промените в Закона за енергетиката настояват и от КНСБ

Добавено на: 24.10.2023 13:27
   

КНСБ настоява депутатите да приемат ветото на президента Радев и да преразгледат промените в Закона за енергетиката.

В позиция на синдиката се иска отлагане на реформата на пазара, и запазване на регулираните цени на електроенергията до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.

От синдиката цитират данни на Евростат, според които над 2 милиона българи са енергийно бедни, 30% не могат да покрият разходите си за отопление, а 28 на сто не поддържат дома си достатъчно топъл. 

От КНСБ алармират, че към момента сме страната с най-високо ниво на енергийната бедност в Европейския съюз по всички показатели. Реформата в България касае около 1/3 от електроенергийния пазар в България и засяга над 4,6 милиона битови клиенти.

КНСБ настоява за отлагане на реформата на пазара с оглед осигуряване на достатъчно време за адаптиране към промените, като предлага пакет от мерки. Сред тях е създаване на фонд, който целево ще компенсира енергийно бедните домакинства в условията на свободен пазар на електроенергия, прилагане на диференциран подход и целеви компенсации за енергийно бедните домакинства, а не на всички битови клиенти, изготвяне на Стратегия за намаляване на енергийната бедност в България и други.

От синдиката припомнят, че единственото искане на протестиращите миньори и енергетици, което не намери място в Споразумението с правителството и част от партиите в парламента от 3 октомври 2023 г., беше именно "Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност".

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!