Обратно към категорията

Забраниха движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна

Добавено на: 10.01.2020 09:14
   

От вчера влезе в сила забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна. За целта от днес във всеки индустриален комплекс в страната ще бъде назначен ветеринарен лекар. Там ветеринарите ще осъществяват държавен контрол и ще следят за спазване на мерките за биосигурност.

Мерките се предприемат заради влошената епизоотична обстановка. Забраната е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) в свинефермите, използваните транспортни средства и в обектите на крайно местоназначение на животните. От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект ще се взимат проби от или под контрола на официален ветеринарен лекар, които ще се изследват единствено и само в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт гр. София.

В месодобивните предприятия ще се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.

Щателна дезинфекция ще бъде извършена и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция ще се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

От началото на годината на територията на страната са регистрирани 5 огнища при домашни свине, от които 2 индустриални ферми в село Никола Козлево, област Шумен, и село Брестак, област Варна. Другите огнища бяха установени в една ферма с Източнобалканска свиня в Шумен, една фамилна ферма в село Гергини, Габровско и в заден двор в село Боров дол, област Сливен.

Най-сериозен за разпространение на заболяването остава обаче проблемът с дивите свине, подчертават от БАБХ. При изследвани около 740 диви прасета, инфектирани с болестта са 70. Според изпълнителния директор на БАБХ д-р Паскал Желязков предстои анализ на причините.

При отстрела на диви свине от 5 октомври м.г., когато започна ловът, ловни дружинки, за съжаление, не са спазвали мерките за сигурност. Животните не са загробвани, не са взимани проби, а вместо това те са разфасовани и раздавани по къщите, информират от БАБХ. Това става въпреки изплащаните от агенцията суми от 150 лева за умъртвено животно, припомнят от БАБХ. Това, според д-р Желязков, неминуемо е оказало влияние върху разпространението на болестта.

От началото на АЧС в страната са унищожени около 140 000 животни. С тези от Никола Козлево сега общият брой става 165 000, плюс около 5000-те прасета в Брестак, обобщиха ситуацията от БАБХ.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!