Обратно към категорията

Замразяват заплатите на чиновниците

Добавено на: 02.11.2022 08:36
Снимки: илюстративна
   

Заплатите на чиновниците ще бъдат замразени и няма да бъдат увеличавани, поне докато не бъде избрано редовно правителство. Това предлагат от Министерството на финансите (МФ) с проект за удължаване действието на бюджета за 2022 г., който вече е внесен в парламента, посочва "Труд".
До приемането на бюджет за 2023 г. достигнатите размери на основните месечни заплати към 31 декември 2022 г. в бюджетните организации не могат за бъдат намалявани или увеличавани в рамките на заеманата длъжност с изключение на изменения в размерите, определени в нормативен акт, гласи текст от проектозакона на Министерството на финансите.
Същевременно от ведомството не предлагат нов бюджет за 2023 г., а само удължаване на стария, защото в новия бюджет трябва да залегнат политики на правителство с парламентарно мнозинство.
Предложението на финансовото министерство е основните параметри от бюджета за настоящата година да действат до приемането на бюджет за 2023 г., но не повече от три месеца. Идеята е този тримесечен срок да започне да тече от 1 януари 2023 г., но в него да не се включва времето, през което няма правителство. Това означава, че ако сега не бъде сформирано правителство и парламентът се разпусне за провеждането на нови избори, размерите на минималната заплата, възнагражденията в администрацията, детските, обезщетенията за безработица и всички останали социални плащания може да останат в сегашния си размер за по-дълго време от посочените три месеца.
Друга съществена промяна, предложена с удължаването на бюджета, е възможността данъчните облекчения за деца да се ползват всеки месец, като един от родителите ще може да намали данъците си с 50 лв. за едно дете, 100 лв. за две деца, 150 лв. за три и повече деца и допълнително със 100 лв. за дете с увреждания.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!