Обратно към категорията

Ямболско семейство е във Велико Търново за да покажат българското

Добавено на: 13.09.2020 11:32
Снимки: БНР
   
Български продукти, занаятчийски стоки и майсторски произведения представят занаятчии и производители на храни и напитки от цялата страна, които се събраха във Велико Търново на изложението „Българско е“, което продължава и днес.
Две семейства от Ямбол и от Лясковец представят различни произведения от дърво. Дървото е магия и е част от българския ни корен, казват фамилиите Стоеви и Шопови, съобщи БНР.

Десет години ямболията Стойчо Стоев се е посветил на дървото. Превърнал хобито си в професия, а неговите дървени фигурки, детски пъзели с терапевтична цел и дървени надписи с послания за изконните човешки ценности като вяра, любов и доброта привличат погледите:  

„Изработваме най-различни неща, пъзелчета от дърво, положително настройващи надписи, правим доста неща по поръчка. Ако трябваше за себе си да направя надпис от дърво, той ще гласи „бъди себе си“. Всеки човек трябва да изразява себе си и аз съм това, което правя. Ако мога да се определя като дървото – меко, твърдо, чепато, в зависимост какво правя понякога съм твърд, понякога съм мек. Икономическата криза, породена от коронаинфекцията, се отрази върху занаятчиите и то в негативна посока, защото доста от базарите се затвориха, а и хората малко се наплашиха и по-малко излизат. Иначе интерес има, всеки, който го види, се радва, пита как е направено, обясняваме, до колкото можем, нищо не крием“.

Душата на семейство Стоеви е съпругата Яна. Дълго може да разказва за магията на дървото и неговите лечебни свойства. Семейството от Ямбол основно използва бреза за творбите си, заради лечебната сила на този вид дървесина. Освен, че са красиви, творбите на семейство Стоеви са и практични. Най-много се търсят дървените ключове, защото те „отключват“ доброто в душите на хората, споделя Яна и обяснява за символите: 

„Окръжността с включеното сърчице е символ на божествената любов, на любовта, което не е само между мъжа и жената, между майката и детето, а изобщо любовта, която трябва да имаме в сърцата си към високо и към всички. Сега в момента, в този динамичен свят това е много нужно и това е спасението и тогава ви се отключват много врати. Имаме в четирите посоки на света пирамиди. Знаем, че пирамидата е сред най-устойчивите фигури в геометрията и не случайно е символ на закрила, устойчивост. Прилепът, който за мен беше едно животинче, оказва се, че в българския фолклор преносно е символ на закрила на нощта, закрила на нощния живот на младото семейство и съответно на плодовитостта. Естествено е присъствието на четирилистната детелина. Дори и в песните на Лили Иванова и на други изпълнители е символ на късмета. Тук е символът на жезъла за просперитет. Този ключ да отключи всяка врата, трудност, препятствие“.

На изделия за домакинството и сувенири от дървото се е посветило и семейството на Илия и Анастасия Шопови от Лясковец. Споделят, че с желание, мерак и душа всичко се получава:  

„Цял живот се занимавам с дърводелство, дребни стоки за бита и с уменията на жена ми правим и сувенири. Китайски стоки има много, ходим и на битак да продаваме и там има китайско, но си имаме клиенти постоянно. Дори клиентите са ме накарали да правя повечето работи. Питат“ „Това имате ли го?“, „Нямаме го“ и го правя като асортимент и то потръгва“, казва Илия Шопов.  

„Магичните“ неща са дело на Анастасия Шопова. „Идва ми отвътре. Карам го да ми прави заготовки от дърво. Аз си ги рисувам, събирам си камъчета от природата, боядисвам ги, лепя ги, слагам семки, зърна от кафе, суша си костилки. Използвам и парчета дърво, извлечени от морето. Обичам с канап да работя. Правя цветя, стълбици“.  

„С тази пандемия работата позакъса, ама дойде септември и започна пак“, посочва Илия Шопов. 

„Надеждата ни е да се развиваме, да продължаваме напред. Надеждата ни за България е да останат младите да живеят тук, да се развиват, да имат работа и то платена, не каква да е. да се привличат да остават в България“. 

Да е българско, от българите за българите, това е и целта на изложението на майсторите и производителите, казва председателят на сдружение „Българско е“ Диана Цинцарска: 

„Пропагандираме българското производство и консумацията изцяло на български продукти. Трудно им е, оказа де, че ние сме едни маргинали, които не получават подкрепа от държавата и сме изцяло на своя издръжка и оцеляване поединично . начинът, по който можем да бъдем подкрепени, е да се посещават тези изложения, да се купуват български продукти, да се осведомяват за начина на изработка и за духа, който носи всеки един от тези предмети, които се предлагат тук на изложението. На политиците бих казала да дойдат и да стиснат една отрудена ръка, по мазолите на ръцете на тези хора могат да равнят своето ниво на интелект и на постижения“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!