Обратно към категорията

Започва 40-дневният Рождественски пост

Добавено на: 15.11.2021 09:21
   

От през днешния ден 40-дневните Рождественски (наричани и Коледни), които завършват на 24 декември - Бъдни вечер.Той е открит в чест на Раждането на Спасителя, с цел да се очистят християните посредством смирение , молитва и пост, и с чисто сърце и душа, благоговейно да посрещнат Родилия Се в света Син Божий.

Според Типика на Българската Православна Църква, този пост е вторият по своята дълготрайност след Великия пост. Той е четиридесетдневен и не е по този начин непоколебим като Великия и Богородичния пост, като е сходен на Петровия (Апостолски) пост.
свързани новини31066на 14.11.2021
За заболели , бременни и кърмачки постът е изобилно омекотен , защото самото им положение се приема в някаква степен на нравствен героизъм , изискващ себеограничение.

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се празнува Рождеството на Господ Иисус Христос. През първата седмица на постите и от 20 до 24 декември, се консумира единствено растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи, калмари), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се разрешава риба.

По време на постите не е толкоз от значение да се спазва стриктно физическият пост, а човек би трябвало с делата си да покаже, че откровено се е разкаял за волните и неволните грехове.

От началото на до празника Въведение Богородично, който се означава на 21 ноември, са неразрешени венчавките.

40-дневният Рождественски пост постоянно е именуван още " Четиридесетница на деятел Филип " , защото се празнува незабавно след деня на свети деятел Филип (14 ноември).


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!