Обратно към категорията

Започва прием на заявления за участие в училищните схеми за плод и мляко

Добавено на: 01.07.2020 12:35
   

За първи път на подрастващите ще могат да се предоставят не само конвенционално произведени пресни плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, но и биологични продукти и пчелен мед

Общият бюджет по двете схеми за новата учебна година е над 28 млн. лева. Към момента са изплатени над 16 млн. лева за изминалата учебна година. 

Право на участие в европейските схеми имат учебни заведения, производители на плодове, зеленчуци и млечни продукти, търговци и общини. Учебните заведения могат да участват във всяка от схемите самостоятелно, като изберат и заявител по тях. 

През изминалата учебна година по двете схеми бяха обхванати над 420 000 деца, които посещават повече от 3200 учебни заведения в цялата страна.

Схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" се финансират от Европейския съюз и от тях се възползват децата от подготвителните групи и учениците от първи до четвърти клас включително, без значение дали училището е държавно, общинско или частно. 

Прилагането на тези схеми у нас често е съпътствано от скандали, свързани или с неясноти в наредбите за прилагането им, или с обвинения в лобистки интереси на големи фирми, които усвояват европейските пари. 

"Важно е дадем подкрепа на родните производители на плодове и зеленчуци. Млечните продукти са по БДС... Всяко училище определя само изпълнителя на схемата, Фондът само следи как се изпълнява схемата", каза в предаването "Преди всички" Иван Капитанов, зам.-директор на ДФ "Земеделие". 

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!